לקט מתוך ארכיון "הטיפים היומי"
להצטרפות לקבוצת הטיפים, לחצו כאן.
טיפ 1
שעון מעורר ShakeAwake – האביזר הראשון שהכרתי בחיי: רק אחרי גיל 20, הכרתי אנשים כבדי שמיעה וחירשים. אחד החברים הראה לי את השעון המעורר הזה, שהוא בעצם שעון מבוסס רטט, אותו מכוונים לפני השינה ומניחים מתחת למזרון/כרית. ואני הופתעתי מהגילוי שאוכל להתעורר עצמאית ולא אצטרך שההורים שלי יעירו אותי בבוקר.
טיפ 2
ללמד את הסובבים אותנו את אותיות הא"ב בשפת הסימנים (גם אם אנחנו בעצמנו לא יודעים שפת סימנים). תמיד עוזר להתייצב על מילים ושמות שהלכו לאיבוד בשיחה. [תודה לרביב מרקוס על הטיפ].
טיפ 3
שיטת הדיבור המרומז (Cued Speech). בשיטה זו עושים שימוש במסר מדובר וסימני אצבעות להבחנה בין הגאים שאינם נראים על השפתיים. המידע החזותי המופק מתנועת האצבעות משפר את קריאת הדיבור ומסייע לקליטת המסר המדובר. השיטה מסייעת להבדיל למשל בין מילים שנראות דומה: בָּרָק – מָרָק – פָּרַק.
טיפ 4
האפליקציה: תכתוב אחי (Scirby). שלחו לכם הודעה קולית, אתם רוצים לדעת מה נאמר בה, אבל אי אפשר להפעיל את הרמקול? או שאתם מתקשים לשמוע/לא שומעים בכלל? שתפו את ההודעה ל"תכתוב אחי" והיא תתמלל אותה לטקסט עבורכם! למשתמשי אנדרואיד בלבד.
טיפ 5
אביזר העזר Triple Bel הינו טיימר קטן עם אופציה לאור מהבהב, צלצול או רטט. ניתן להניחו על הדלפק, לשים בכיס, או להצמיד לחגורה. מתאים לבישול, לעבודה במעבדה, לטיפול בתרופות ועוד.
טיפ 6
תמלול בזמן אמת. אתם מול נותן שירות, העוטה מסכה המסתירה את שפתיו? אז הנה פתרון: האפליקציה Live Transcribe (תמלול בזמן אמת), של גוגל. מפעילים את האפליקציה, מניחים את הטלפון בקרבת הדובר, ותקבלו תמלול בזמן אמת. האפליקציה עובדת מצוין באנגלית ודי טובה בעברית. מתאימה יותר לשיחות אחד-על-אחד. אינה מיועדת להבנת דיבור של אנשים חירשים וכבדי שמיעה, אלא להבנת דיבור של אנשים שומעים. למשתמשי אנדרואיד בלבד.
טיפ 7
פתרון אפשרי לתמלול, עבור משתמשי אייפון: האפליקציה google translate. האפליקציה מיועדת לתרגום בין שפות, אך עושה תמלול בזמן אמת בעברית באופן לא רע בכלל. לאחר כניסה לאפליקציה יש ללחוץ על "קול" (אייקון של מיקרופון). בהצלחה! לאייפון.
טיפ 8
זכאות לשעות לתרגום ותמלול מטעם משרד הרווחה, אינה תלויה בגיל הירידה בשמיעה, וניתנת כבר מגיל 12 (ולא רק מגיל 18), לפי שתי קבוצות: בני 12 ומעלה אשר הם בעלי ירידה בשמיעה של יותר מ-50 דציבל באוזן הטובה, זכאים ל-16 שעות תרגום ותמלול בשנה. בני 12 ומעלה אשר הם בעלי ירידה בשמיעה של יותר מ-70 דציבל באוזן הטובה, זכאים ל 45 שעות תרגום ותמלול בשנה. מידע נוסף באתר כל זכות.
טיפ 9
אפליקציית TuneFork אפליקציה חינמית ישראלית שתעזור לכם לשמוע יותר טוב בסמארטפון. מטרת האפליקציה לשפר את איכות השמע בסמארטפון שלך ולהתאים אותו אישית אליך – כדי לעזור לכולנו לשמוע טוב יותר. האפליקציה תאפשר לך לעשות בדיקה קצרה שתאפיין את השמיעה שלך דרך הסמארטפון עם אוזניות, ולאחר מכן תתאים את כל השמע במכשיר בדיוק לצרכים שלך. הבדיקה אינה מחליפה בדיקת שמיעה רפואית! – כרגע הטכנולוגיה משפרת את איכות השמע ב-Zoom, ב-Skype ובשיחות WhatsApp אך לא בשיחות רגילות. לאייפון. לאנדרואיד.
טיפ 10
מערכת FM היא מערכת המאפשרת להבין דיבור טוב יותר בסביבה רועשת או כאשר הדובר רחוק. המערכת לרוב מורכבת משתי יחידות: משדר ומקלט. – מכשיר ה-FM הראשון בעולם עבור משתמשי מכשירי שמיעה פותח בשנת 1991 בישראל, על ידי חברת AVR ממגדל העמק.
טיפ 11
לקרוא את מילות השירים. כילד, אהבתי להקשיב לשירים ותמיד תמיד חיפשתי את המילים. עכשיו המילים באות עם המוסיקה! ניתן לצפות במילות השירים תוך כדי האזנה למוסיקה בנגן Apple Music. יש ללחוץ על האייקון Lyrics ואז מילות השירים מופיעות בזמן אמת, מסונכרנות לקצב השיר. כיף! (למשתמשי iOs גירסא 13 ומעלה). למידע נוסף (באנגלית).
טיפ 12
האפליקציה IssieSign להיכרות ולמידה של סימנים בסיסיים להבעת צרכים, רעיונות, תחושות ורצונות המבוססת על שפת הסימנים הישראלית (שס"י). האפליקציה פותחה במיוחד עבור אנשים עם צרכים תקשורתיים מורכבים (CCN), הזקוקים לסימנים וג'סטות כאמצעי תקשורת תומכת וחליפית (תת"ח) להבעת רצונות, תחושות, מחשבות ורעיונות. לאייפון. לאנדרואיד.
טיפ 13
הנגשת מקום עבודה. אנשים כבדי שמיעה וחירשים זכאים להתאמות במקום העבודה שיסייעו להם להשתלב בעבודה. התאמת מקום העבודה יכולה לכלול רכישת אביזרי עזר לצורך הנגשה סביבתית ואישית, תמלול ותרגום לשפת הסימנים והדרכות למעסיק ועובדי המקום. הגשת הבקשה תעשה באמצעות המעסיק. הזכאות רלבנטית גם לעצמאים. ארגון בקול מפעיל שירות להשאלת אבזרי עזר עד להנגשה בפועל. למידע נוסף: אתר כל זכות.
טיפ 14
האפליקציה AutoCap להוספת כתוביות לסרטונים בסמארטפון. מתאים לסרטון באורך של עד 5 דקות שצולמו באמצעות המכשיר ונשמרו בגלריה. האפליקציה מבצעת זיהוי קולי למלל, בסיומו ניתן לערוך את הטקסט/הצבע/הגופן של הכתוביות המתקבלות. בגרסה החינמית לוגו האפליקציה יופיע על גבי הסרטון (ניתן להסירו בתשלום חד פעמי). לאייפון. לאנדרואיד.
טיפ 15
שעון מעורר SmartShaker 2 של חברת iLuv. המוצר לא כולל תצוגה של השעון, אלא "רק" אבזר-רטט, אותו ניתן להפעיל במצב של רגיל / חזק / חזק מאד. את המוצר מכוונים באמצעות הסמארטפון. אי אפשר שלא להתעורר מעוצמת הרטט. (יש גם אופציה לצלצול או שילוב של רטט וצלצול). המוצר נטען ונייד. כיף. (הסמארטפון משמש רק לכיוון חד-פעמי של שעת ההשכמה, אין צורך לישון איתו). ניתן לרכישה בארץ וגם בחו"ל.
טיפ 16
נגישות בארומה ישראל: הודעת סמס במקום כריזה. אם תציינו בקופה כי אתם כבדי שמיעה/חירשים, יבקשו מכם את מספר טלפון נייד וישלחו לכם עדכון בהודעת סמס – כאשר ההזמנה מוכנה. צפו בסרטון [תודה ליעל גולדברג על הטיפ].
טיפ 17
האפליקצייה Rogervoice מספקת תמלול אוטומטי לשיחות טלפון. התקשרו לכל אחד וקבלו תמלול בזמן אמת של השיחה. בחינם! איך רוג'רוויס עובד? 1. חייגו למספר כלשהו: התקשרו לחברים שלכם, לחבר לעבודה, לרופא שלך, או למספר כלשהו, מקומי או בינלאומי. 2. כאשר מדברים אליכם, ניתן לקרוא את טקסט השיחה בזמן אמת. במהלך שיחה, פשוט החזיקו את הטלפון החכם שלכם לפניכם בכדי לקרוא את הטקסט. 3. ניתן להשיב בדיבור באמצעות הקול שלך, או להשיב באמצעות הקלדה. כאשר מקלידים, איש הקשר שלכם ישמע את ההודעה שלך. – האם Rogervoice בחינם? כן. – האם בעברית? כן. ובעוד עשרות שפות. ביצוע שיחות בין משתמשי רוג'ר וויס הוא בחינם. אם משוחחים עם מישהו שאין לו אפליקציה – יש לכם 30 דקות חינם (ניתן להרחיב זאת בתשלום חודשי). החברה הוקמה על ידי יזם חירש שהחליט לעשות מהפכה בתחום הנגישות. לאייפון. לאנדרואיד.
טיפ 18
מעוניינים בתרגום לשפת הסימנים או לתמלול? יש אופציה שלישית: תרגום בעל-פה (Oral Interpreter – מתורגמן "אוראלי"). מתורגמן בעל-פה הוא אדם שומע, החוזר על דברי הדובר, עם שפתיים ברורות, ללא קול, בכדי לסייע להבנה טובה יותר של הנאמר. שיטה זו היתה נהוגה בעבר. במצבים מסוימים יכולה מאד להתאים גם כיום. עוד על השיטה – כאן
טיפ 19
Smart Bulb – נורה חכמה. הנורה מתחברת לבית נורה "רגילה" ומופעלת באמצעות הטלפון החכם. ניתן לשנות את צבע האור או לכבות/להדליק את הנורה. את הנורה תוכלו כמובן להתקין בכל חדר שתבחרו.
זהו פתרון טוב לכו"ח: אם אחד מבני משפחתכם רוצה לקרוא לכם מחדר אחר, אז במקום לצעוק (ניסיון אבוד מראש), הוא יכול דרך אפליקציה בנייד או בטאבלט, לשלוט בנורה. (יש דגמים רבים בשוק. מוזמנים לגגל: smart bulb). ויהי אור!
טיפ 20
נגישות ב-Spotify (שירות מוסיקה דיגיטלי): בכדי לצפות במילות השירים המסונכרנות למוסיקה, יש להתקין את התוכנה spotifylyrics.
- קישור להורדת התוכנה, לצפייה במילות השירים דרך המחשב, כאן.
- תוכנה נוספת ועדכנית יותר לצפייה בכתוביות בספוטיפיי (למחשב בלבד), כאן.
- לצפייה במילות השירים גם למשתמשי אנדרואיד ואייפון, כאן.
טיפ 21
כתוביות בשידורים חיים בטלוויזיה: ישנם מספר ערוצים המחויבים על פי חוק לשדר כתוביות בשידורים חיים, ביניהם כאן11, קשת12, רשת 13 ועוד.
ניתן לצפות בכתוביות באמצעות הממירים של חברות התקשורת הוט/יס/עידן+ ועוד. צפייה נעימה.
למדריך הפעלת הכתוביות למנויי הוט
למדריך הפעלת הכתוביות למנויי יס
טיפ 22
האפליקציה Subtitles Viewer מאפשרת הנגשה באמצעות כתוביות לצורך צפייה בסרטים או בתוכניות טלוויזיה. רוצים לצפות בסרט בטלוויזיה או בקולנוע או במחשב, ואין בו כתוביות? התחברו לאפליקציה, חפשו את קובץ הכתוביות המתאים, ואז תוכלו לצפות בסרט המונגש דרך מסך הסמארטפון, במקביל לצפייה בסרט (ראו דוגמא בצילום).
יש באפליקציה גם כתוביות בעברית. צפייה בכתוביות של שלושה סרטים – בחינם. מעבר לכך – בתשלום. קישור למשתמשי אייפון.
טיפ 23
הכירו את שיטת הנגישות בשידורי טלוויזיה באמצעות כתוביות SDH. (ראשי תיבות של Subtitles for Deaf and Hard of hearing). אלו הן כתוביות לחירשים וכבדי שמיעה, הכוללות כתוביות תמלול של מה שנאמר, וגם כתוביות טקסט של מה שנשמע. לראשונה בישראל, מנגישה חברת אפל בערוץ הסטרימינג שלה אפל TV פלוס, את כל השידורים, בכתוביות SDH בעברית. למידע נוסף בבלוג.
טיפ 24
זכויות – החזר על גלאי בכי לתינוק/ת. אדם כבד שמיעה/חירש אשר יש לו ירידה בשמיעה של 50 דציבל לפחות באוזן הטובה (ללא קשר לגיל הירידה בשמיעה) והוא הורה לפעוט/ה עד גיל 3, זכאי להחזר כספי על רכישת גלאי בכי של עד לשיעור של 90% מסכום הקניה, ולא יותר מ-1,095 ש"ח. בכדי לקבל ההחזר, יש להיות זכאי לשירותי תמיכה בתקשורת. (החזר זה הוא בנפרד מההחזרים על סל התקשורת). מידע נוסף, באתר כל זכות.
טיפ 25
איגוד מרכזי הסיוע לנפגעי ונפגעות תקיפה מינית מפעיל קווי חירום נגישים:
מרכז סיוע בוואטסאפ זמין בימים ראשון עד חמישי, בין השעות 17:00-20:00.
שלחו הודעת ווטסטאפ למספר 052-8361202.
מרכז סיוע בצ'ט כתוב זמין בימים ראשון עד חמישי, בין השעות 20:00-24:00. לסיוע דרך המחשב או הנייד, לחצו כאן
טיפ 26
מרכז תיווך להעברת מסרים. רוצות להזמין מקום במסעדה? רוצים להתקשר לסבתא שאתם בסביבה וקופצים לבקר? רוצות להזמין תור לרופאה? נא להכיר: מרכז תיווך להעברת מסרים עבור אנשים כבדי שמיעה וחירשים, הפועל 24 שעות ביממה, 7 שעות בשבוע, בשפות עברית וערבית. איך זה עובד? פשוט! שולחים מייל, סמס או הודעת וואטסאפ עם פרטיכם ופרטי השיחה אותה תרצו לבצע, נציגי השירות יבצעו אותה עבורכם ויחזרו אליכם עם תשובה. כמה זה עולה? השירות בחינם.
השירות ניתן למנויי בזק, פלאפון, סלקום, פרטנר, 012 מובייל, הוט מובייל, גולן טלקום, רמי לוי תקשורת. (אצל חלק מהחברות קיים שירות גם לצד שלישי שמבקש להעביר מסרים אליך). ריכוז קישורים לעמודי מרכזי התיווך של החברות השונות, כאן.
טיפ 27
כיף לישון! טיפ אורחת: בתור אחת שלא שומעת כלום באוזן אחת, עוד לפני שהיה לי מכשיר שמיעה, גיליתי שממש כיף לי ללכת לישון ולשכב על הצד שבו אני כן שומעת ואז בצד השני שאני לא שומעת יש שקט… לא שומעים כלום, אף אחד לא מפריע… עם הזמן למדתי לשמוע עדיין את הצליל של השעון המעורר ולשמוע את התינוק שלי בלילה מהרגע הראשון. לימדתי את הסובבים אותי פשוט להעיר אותי על ידי כך שהם מניחים את היד שלהם על היד שלי. תנסו תמיד להסתכל על חצי הכוס המלאה. יש גם יתרונות ללא לשמוע, לא צריך אטמי אוזניים. [תודה לבת-חן אליאס].
טיפ 28
קורסים אונליין נגישים מטעם שירות התעסוקה: קורסים בשימוש בתוכנות כגון אקסל, וורד ופאוארפוינט, קורסים בשיווק כגון שיווק באינטרנט, כתיבה שיווקית, קידום אתרים, פרסום בפייסבוק, קורסים לחיפוש עבודה ועוד.
הקורסים פתוחים לכולם (לא רק למחפשי עבודה). אלו קורסי וידאו לצפייה במועד הנוח לכם, כולם עם כתוביות בעברית ובחינם. לקישור לקורסים – לחצו כאן.
טיפ 29
אפליקציית תמלול אוטומטי למשתמשי אייפון: Visual Hear. אפליקציה המאפשרת תמלול אוטומטי בכמה שפות (כולל עברית). ניתן גם להקליד את מה שברצונך לומר, והאפליקציה מקריאה בקול (לא כולל עברית). התקנה ושימוש ראשוני – ללא עלות. (שימוש חינם במהלך שש השעות הראשונות לאחר ההתקנה). לאחר מכן, רק אם תרצו בכך, ניתן להשתמש בתשלום חד פעמי של 14.99$. קישור להורדה מאפל סטור לחצו כאן.
טיפ 30
נגישות בבתי הארחה ובתי מלון. לפי תקנות נגישות השירות, על מקומת אלו לספק ערכה מותאמת לאנשים כבדי שמיעה וחירשים, הכוללת: טלפון מותאם, מערכת עזר אישית אלחוטית לטלוויזיה ולרדיו, מערכת התראה ניידת לטלפון/גלאי עשן/צלצול/דפיקה בדלת ושעון מעורר. הזמנתם חופשה? ודאו מראש כי יש במלון ערכה שתסופק לחדרכם.
טיפ 31
על פי תקנות נגישות השירות, אם בבית המלון משודרים סרטי הדרכה לגבי השירותים הניתנים במקום (כגון סרטונים על פינוי בשעת חירום או על השירותים המסופקים בספא), עליהם להיות עם כתוביות. בנוסף לכך, כדאי לדעת כי במרבית בתי המלון אין בחדר ממיר דיגיטלי לצפייה בטלויזיה: הערוצים מועברים לחדרים מממיר מרכזי במלון. בהמשך לתביעה שהוגשה, בחלק מהרשתות בתי המלון הוספו ערוצים ייעודיים לקליטת הערוצים המרכזיים, בליווי כתוביות.
טיפ 32
בתי הקולנוע חוזרים לפעילות! כזכור, בהמשך לתביעה ייצוגית שהוגשה, כל אדם חירש/כבד שמיעה (גם ירידה חד-צידית), זכאי לשני כרטיסי קולנוע חינם ביום (לסרטים ישראליים או מדובבים). בנוסף, נקבע בהסכם, כי כל הסרטים הישראליים והמדובבים יוקרנו עם כתוביות בעברית. לגבי הנוהלים החדשים בביקור בקולנוע ככל הידוע, הישיבה היא ב״קפסולות״ (אם זוג רוכש/מקבל שני כרטיסים, הם ישבו יחד, ויהיה רווח של כיסא אחד בין ה״קפסולות״ השונות). עקבו אחר הודעות רשתות בתי הקולנוע.
כדי לקבל כרטיס, יש להציג אחד מארבעת האישורים הבאים: כרטיס חבר בקול/ כרטיס חבר אחא/ אישור ממשרד הרווחה על זכאות לשירותי תמיכה בתקשורת/טופס ייעודי חתום ע״י רופא או קלינאי תקשורת. שימו לב כי הזכאות לזוג כרטיסי חינם, היא עד לסוף אוגוסט 2020.
טיפ 33
שימוש מאריך-חיים בסוללה למכשיר שמיעה: משך חיי הסוללה מושפע מדברים שונים, ביניהם: חומרת הירידה בשמיעה של המשתמש/ת, גיל מכשירי השמיעה, תאריך התוקף של הסוללות ובאיזו סביבה משתמשים (רועשת/שקטה).
– שימו לב: הסוללות הן מסוג Zinc-air (אָבָץ-אוויר), אשר להפעלתן נדרש חמצן. לכן, מומלץ לחכות לפחות דקה בין הסרת המדבקה לבין השימוש בפועל. בנוסף: כאשר אינכם משתמשים במכשיר השמיעה, כדאי לפתוח את תא בית הסוללה לגמרי.
– להסבר בעברית על סוללות אבץ-אוויר, בקרו באתר מכון דוידסון.
טיפ 34
האפליקציה Sound Amplifier של גוגל (למשתמשי אנדרואיד). האפליקציה נותנת הגברה טובה ומתכווננת לאזניות, בלי להגביר את רעשי הרקע, ועם אפשרות למסך אותם. ניתן לקבוע את מה האפליקציה מגבירה: את הסביבה או את הצלילים של המכשיר עצמו. ניתן לכוונן כל אוזן בנפרד. [תודה ליעל גולדברג]. למידע נוסף, פוסט של יעל בקבוצת הפייסבוק "עובדות כו"ח".
טיפ 35
החודש צויין יום בליינד דיי, להזדהות עם האנשים העיוורים ולקויי הראייה בישראל. הקבוצה הישראלית אשר, איפה אתה? הוקמה על ידי ארבעה אנשים עם תסמונת אשר (Usher syndrome), אנשים אשר ברובם נולדו חירשים או כבדי שמיעה ובמהלך חייהם מאבדים בהדרגה את ראייתם. חברי הקבוצה מעלים בקבוצה סרטונים קצרים ויצירתיים הממחישים מצבים בחיי היום-יום ונותנים טיפים לתקשורת. כדאי! לקבוצה לחצו כאן
טיפ 36
סיוע בחיפוש ובשילוב בעבודה לאנשים עם 20% נכות ומעלה. המוסד לביטוח לאומי מציע תוכנית מיוחדת, המתאימה במיוחד לתקופה זו, לסיוע בחיפוש עבודה. מציעים מגוון תוכניות וכלים, ביניהם: חיפוש עבודה באמצעים כלים דיגיטליים, שימוש ברשתות חברתיות ויצירת נטוורקינג, סדנאות קצרות ממוקדות לחזרה לעולם העבודה, כתיבת קורות חיים, סימולציה לראיונות עבודה (כולל ראיונות וידאו) ועוד. השירות אישי, וניתן על ידי עובדי שיקום ועובדי השמה המומחים בשוק העבודה.
– התכנית מיועדת לאלו שנקבעו להם 20% נכות ומעלה והם לא עובדים או עובדים אך רוצים למצוא עבודה שתתאים יותר לכישורים שלהם. לקישור לחצו כאן
טיפ 37
מחפשים מתמלל/ת? קלללל. הכירו את קבוצת הווטסאפ שמטרתה "שידוך" בין מתמלל/ת ללקוח/ה. כתבו הודעת דרישה לתמלול (תאריך, שעה, מקום, נושא ואופן תשלום). ומהר מאד תקבלו כמה הצעות. [תודה לנמרוד מורן שהקים את הקבוצה] לחצו כאן לקישור לקבוצה.
טיפ 38
רוצות ורוצים ללמוד את שפת הסימנים הישראלית? לפניכם אתר עם מידע מעודכן על הקורסים השונים המתקיימים ברחבי הארץ. [תודה ליעל גולדברג על היוזמה] לחצו כאן לאתר.
טיפ 39
האפליקציה מרקו פולו. Marco Polo – אפליקציה לשיחות בוידאו. רוצים לשוחח עם מישהו בוידאו, אבל לא תמיד שניכם פנויים בזמן אמת? כעת תוכלו לשוחח בקלות, כאשר כל אחד עונה בזמן שנוח לו.
בשונה משיחות סקייפ או זום, באפליקצייה זו משוחחים בשיחות וידאו, שהן כמו תכתובת הודעות טקסט בווטסאפ: שיחות וידאו הלוך-חזור. ניתן גם לגלול קדימה/אחורה בסרטון (אם פספסתם משהו) בצורה מאד נוחה.
מתי צריך את זה? אם יש לכם קרובי משפחה באיזורי זמן שונים, אם יש לכם בת חיילת שנמצאת בפעילות, ובכל מצב בו ברצונכם לשמור על קשר עם הקרובים אליכם.
ישנה אפשרות לשיחות קבוצתיות. ניתן גם להוסיף אפקטים כמו קולות מצחיקים, ציורים על הוידאו, מסנני צבע וטקסט. האפליקציה פועלת כבר כמה שנים וקיבלה "תאוצה" גדולה בימי הקורונה עם הרבה מאד משתמשים חדשים. אפליקציה נחמדה מאד. שווה לנסות.
קישור למשתמשי אייפון
קישור למשתמשי אנדרואיד
טיפ 40
הכירו את בוטי רוצים לשלוח הודעת ווטסאפ למישהו שלא נמצא באנשי הקשר, וחייבים קודם לשמור אותו? אז יש צ’אטבוט בווטסאפ שפותר את זה. בוטי מאפשר לנהל רשימות, תזכורות, לחפש ולנגן סרטונים, לתרגם בין שפות, לעשות חישובים, להתקשר אליכם במקרים דחופים ועוד רשימה ארוכה של דברים, כל זה בלי לצאת מהווטסאפ, רק שולחים לו הודעה.
הבונוס עבורנו: בוטי יודע לתמלל הודעות קוליות. שולחים לו את ההודעה ומקבלים תמלול.
תשלחו לו הודעה והוא כבר ינחה אתכם. לחצו כאן.
טיפ 41
ניתן לצפות בשידורים של כאן עם כתוביות בזמן אמת, גם דרך אפליקציה יעודית:
התקינו את האפליקציה, דפדפו בתפריט עד לסמל האוזן, לחצו "פליי" וצפו בשידור המונגש.
להורדה – משתמשי אייפון
להורדה – משתמשי אנדרואיד
טיפ 43
מעקב אחרי יתרת שעות תרגום/תמלול אנשים כבדי שמיעה וחירשים מגיל 12 ומעלה, זכאים, בהתאם לתנאים, להקצאת שעות אישיות של תרגום ותמלול. (בין 16 ל-61 שעות בשנה).
מפעילת השירות עבור משרד הרווחה היא עמותת שמעיה. ניתן להירשם למערכת ממוחשבת למעקב אחר יתרת שעות התרגום והתמלול שלכם. המערכת מאפשרת גם לראות את יתרת זכאותכם לסל תקשורת.
לקבלת קישור למערכת ופרטי התחברות, לפניכם טופס להרשמה (קובץ שיש להדפיס ולחתום).
בנוסף, קיים גם טופס מקוון, בקישור.
טיפ 44
תוכנה להוספת כתוביות לסרטוני וידאו. הכירו את Kapwing. מעלים לתוכנה את קובץ הוידאו, או קישור לסרטון קיים, התוכנה מתמללת באופן אוטומטי ומוסיפה כתוביות לסרטון. (ניתן לערוך את הכתוביות ולשנות צבע/פונט). בגירסת החינם ישנה מגבלה של עד 250 מגה בייט, 7 דקות לסרטון ושלוש שעות חודשיות. מעבר לכך – בתשלום. קישור לתוכנה – כאן.
טיפ 45
פנייה לנציבות שוויון זכויות לאנשים עם מוגבלות – זו יחידה במשרד המשפטים, אשר פועלת לקידום שוויון זכויות לאנשים עם מוגבלות, למניעת הפלייתם ולקידום עקרונות היסוד של חוק שוויון זכויות לאנשים עם מוגבלות. אם ברצונכם להתלונן, להתייעץ, לקבל מידע או להגיש שאילתה, ניתן לשלוח פנייה לנציבות דרך הטופס המקוון [תודה לורד אוריאל על הטיפ].
טיפ 46
מוקד קול הבריאות: שירות ומידע ארצי של משרד הבריאות בנושאי קורונה בווטסאפ: המענה הראשוני הוא אוטומטי (בוט) וניתן בהתאם לשאלות המופיעות בתפריט: יש לבחור את הספרה המתאימה בתפריט המוצג. ניתן לבחור לעבור להתכתבות עם נציג אנושי אשר יוכל לתת מענה על כל שאלה אשר תעלה. (הבוט עונה מהר, למוקד האנושי נדרשת סבלנות).
מספר המוקד: 050-7925400 [תודה לנעם רשף ולנעם ליואי על הטיפ].
טיפ 47
קבוצת ווטסאפ לסיוע נסעתם לטיול בצפון/אתם מחוץ לבית לכמה ימים ונתקעתם בלי סוללה/מטען לשתל, או כל צורך אחר? הצטרפו לקבוצת ווטסאפ ייעודית שהוקמה לנושא [תודה לאליהו גרומן על הטיפ]. לקישור לחצו כאן.
טיפ 48
אפליקציה לתמלול הודעות קוליות כתבנו כאן על תכתוב אחי למשתמשי אנדרואיד. הכירו את Voicepop למשתמשי אייפון [תודה לאילנה בניש על הטיפ]. קישור לאפליקציה.
טיפ 49
תקשורת יעילה ובטוחה עם שוטר/ת:
– הכינו מראש כרטיס המציין כי הנכם אדם חירש/כבד שמיעה אם הנכם ברכב – הניחו כרטיס כזה צמוד למגן השמש (רצוי בשני המגנים). כרטיס נוסף שימו בארנק שלכם, למצב בו הנכם מחוץ לרכב.
– השתדלו לעצור במקום מואר היטב.
– שמרו על שתי ידיכם גלויות.
– אל תעשו תנועה מיותרת עד שתוודאו שהשוטר יבין כי הנכם אדם חירש/כבד שמיעה.
– אם ברצונכם לפתוח את תא הכפפות, הצביעו עליו, פתחו אותו רק לאחר שראיתם כי השוטר הבין כי זו כוונתכם.
– סמנו בתנועת יד, כי אינכם שומעים. אם השוטר מדבר אליכם – הצביעו על האוזן ונענעו בראש. רוב האנשים יבינו סימן זה.
– סמנו בצורה פשוטה אם ברצונכם להתכתב, או לתקשר בדרך אחרת (את דרך התקשורת המועדפת עליכם, תוכלו לרשום זאת בכרטיס).
– אל תגעו בשוטר. לעיתים תרצו להפנות את תשומת ליבו על ידי מגע. אל תעשו זאת.
– בסיום, שאלו אם אתם פנויים ללכת. לאחר אישור, המשיכו בדרככם באופן רגוע.
רק בריאות ושמרו על עצמכם!
טיפ 50
קריאת שפתיים
– קריאת שפתיים אינה מתבססת על השפתיים בלבד, אלא גם על תווי הפנים ושפת הגוף.
– חשוב לדעת את ההקשר של השיחה.
– קריאת שפתיים טובה יותר כאשר ישנה שליטה מלאה בשפה המדוברת.
– קל יותר לקרוא כאשר הדובר מדבר בשקט מאשר בקול רם.
– לשיפור הפיענוח, עדיף להשתמש במשפטים ארוכים מאשר במילים בודדות.
קישור למודעת דרושים לקוראי שפתיים.
טיפ 52
מספר סמס (לא ווטסאפ) נגיש של מוקד המשטרה: 052-2020100
טיפ 53
נציבות שוויון זכויות לאנשים עם מוגבלות משיבה לפניות ציבור בשפת הסימנים אחת לחודש. המענה ניתן בשיחת וידאו דרך ווטסאפ, במספר 050-2167246 [תודה לרוית יוחאי אנציו על הטיפ].
לרשימת המועדים ומידע נוסף – כאן:
טיפ 54
מספר וואטסאפ נגיש להודעות כתובות עם מגן דוד אדום: 052-7000101
טיפ 55
מספר וואטסאפ נגיש להודעות כתובות עם מכבי האש: 050-5960735
טיפ 56
מיזם יד לתעסוקה שווה המאפשר למעסיקים להעסיק אנשים עם מוגבלות באמצעות השאלת ציוד המותאם לצורכי העובד/ת. השירות הוקם על ידי משרד הרווחה, העבודה והשירותים החברתיים וקרנות הביטוח הלאומי ומופעל על ידי מרכז מגדל אור בשיתוף ארגון בקול המפעיל את המיזם עבור אנשים עם מוגבלות בשמיעה.
לעיון בקריטריונים, בקרו באתר הפרויקט.
טיפ 57
היכן לרכוש מכשיר שמיעה? כשעבדתי ב"בקול" פגשתי מאות אנשים שחזרו על השאלה: היכן לרכוש מכשיר שמיעה. מעולם לא ציינתי שם ספציפי של חברה/סוכן מסוים, והשבתי לאנשים כך: לרוב, זהו לא המכשיר השמיעה הראשון שאתם עומדים לרכוש. הצעתי היא, תעשו חושבים היכן קיבלתם את השירות הכי טוב: באיזה מקום מהמקומות בהם ביקרתם, הרגשתם שהקשיבו לכם, התאימו את המכשיר באופן מדויק לצרכים שלכם, קיבלתם שירות אדיב, סבלני ומקצועי? אז זה המקום שאני ממליץ לשקול לחזור אליו, לקראת רכישה של מכשיר חדש.
טיפ 58
קופת חולים כללית מספקת מספר ערוצי תקשורת נגישים לאנשים כבדי שמיעה וחירשים, ביניהם:
– פנייה למוקד התורים דרך האתר או באמצעות מתורגמן לשפת הסימנים או באמצעות צ'ט;
– פגישה עם רופא או אחות בליווי מתורגמן לשפת הסימנים.
כל המידע באתר.
טיפ 59
אקוסטיקה
לפני כמה שנים, ביקרתי במסעדה בהרצליה והרגשתי נעים: הבנתי שאני מצליח לשמוע די טוב את מי שאיתי בשולחן. בתחילה לא הבנתי מה גרם לכך, עד שבמקרה הנחתי יד על תחתית בסיס השולחן: מרופד כולו בספוג רך. בנוסף לכך, היו וילונות על החלונות.
– עבור אנשים כבדי שמיעה, הבנת דיבור בסביבה רועשת זה אחד הדברים המאתגרים שיש. חומרים מבודדי רעש יכולים לסייע מאד. הקפידו על כך בעבודה במשרד וגם בבית: רהיטים, שטיחים, וילונות – כל אלו מבודדי רעש ויסייעו בשיפור איכות השמיעה, ובשיפור איכות החיים.
טיפ 60
הנגשת שירותי משפט אדם עם מוגבלות יכול להגיש בקשה לבית המשפט להתאמת נגישות במהלך דיון משפטי. על הבקשה להיות ערוכה כתצהיר ומאומתת על ידי מורשה חתימה.
למידע נוסף ולהורדת הטופס, כאן.
טיפ 61
פיקוד העורף פרסם טיפים לאנשים כבדי שמיעה וחירשים שיעזרו להתמודד עם התקופה. הנה לפניכם בקישור.
טיפ 62
ארוחה משפחתית. אחד האתגרים המשמעותיים העומדים בפני אנשים כבדי שמיעה וחירשים, הוא ההשתתפות בארוחה משפחתית: כשיש הרבה אנשים בארוחה, כאשר מדברים על כל מיני נושאים ויש רעש, קשה לעקוב ולהיות חלק. זהו סיפור מאתגר גם למבוגרים שבינינו, ששמיעתם יורדת עם הגיל. רבים מדווחים כי הם מעדיפים להתרחק מהשיחה, לסייע בפינוי השולחן או לשטוף כלים כדרך להתמודד עם הקושי.
ישנם פתרונות שונים כגון אקוסטיקה (עליה כתבתי כאן), או שימוש במיקרופון מסוג fm.
– המלצתי היום היא: שבו באמצע השולחן ולא בראשו, כך תוכלו להשתלב טוב יותר במפגש המשפחתי. (כן, הרצון לתת לאדם המבוגר – האב/הסב, את הכבוד לשבת בראש השולחן לגיטימי, אך הפעם הדבר אינו מתאים). בנוסף לכך, אם יש מישהו שיושב לידכם ויכול מדי פעם לתמוך/לתווך, אז עוד יותר טוב. בתיאבון.
טיפ 63
עמותת משכן הראייה והשמיעה בירושלים, מספקת משקפיים ומכשירי שמיעה מסובסדים לזכאים באתר תוכלו לעיין בפירוט הזכאויות לפי קטגוריות גיל. לפרטים נוספים לחצו כאן
טיפ 64
לאחרונה פותח שאלון זיהוי למצבי סיכון מטרת השאלון לסייע לך לבחון באופן עצמאי את מצב הסיכון במערכת היחסים הזוגית שלך או של בן/בת משפחה. השאלון נכתב על ידי מומחיות ומומחים לאלימות במשפחה, בשיתוף עם משרד העבודה והרווחה, ג'וינט-אלכ"א ו-Hilma. לאחר סיום מילוי השאלון יתקבל משוב על מצבך או של בן/בת משפחה ודרכי פנייה נגישות לעזרה.
זהו שאלון בהרצה אשר אינו מחליף הערכת מסוכנות על ידי איש מקצוע מומחה. השאלון אנונימי ואינו מצריך מסירת פרטים מזהים. קישור לשאלון לחצו כאן.
טיפ 65
שתי דרכים "טבעיות" לקימה בבוקר (הראו לבני/בנות הזוג שלכםן או לבני משפחתכם)
שימוש בחוש הריח חוש הריח רגיש מאוד לניחוחות של אוכל וריחות אחרים.
– הכינו משהו מתוק בבוקר או אפו משהו טעים. האף יעורר את הגוף לגלות מה מריח כל כך טעים.
– הכינו תה מבושם או קפה חזק בבוקר. הריח יניע לקום מהמיטה וליהנות משתיה טעימה.
– מלאו את החדר בריח נעים, למשל ריח הדרים.
שימוש בתאורה
– הבהוב באורות חדר השינה
– הסטה של הוילונות בכדי לאפשר לאור השמש להיכנס.
אם זה לא עוזר, נגעו באופן עדין בזרוע או בכתף. העיקר – אל תהיו חסרי סבלנות!
טיפ 66
כתוביות בזמן אמת לתכנים באינטרנט לאחרונה עלתה גירסה נסיונית של Live captions המיועדת לשימוש עבור תכנים המוצגים בדפדפן google chrome. (למשל סרטוני פייסבוק או שיחת זום בדפדפן). בכדי לנסות אותה, יש להוריד google chrome canary – תוסף המיועד לבחינת דברים חדשים לפני שזה יוצא לקהל הרחב (בשלב זה הכתוביות באנגלית בלבד) [תודה לאיל גיסלר על הטיפ].
לפניכם קישור לסרטון יוטיוב המראה כיצד מתקינים את האופציה הזו וכיצד זה נראה 'בזמן אמת'.
טיפ 67
שימוש במכשירי שמיעה הכוללים חיבור בלוטות'
מרבית הדגמים החדשים של מכשירי השמיעה מאפשרים חיבור ישיר בין מכשירי השמיעה למכשירים אלקטרוניים אחרים (למשל סמארטפונים) באמצעות חיבור בלוטות' (Bluetooth).
מכשירי שמיעה כאלו מאפשרים:
– שליטה עצמאית על הגדרות מכשירי השמיעה (דרך המכשיר הנייד או אפליקציה ייעודית).
– קבלת שיחות מן הטלפון הנייד ישירות אל מכשירי השמיעה (כמו דיבורית).
– האזנה נקייה למוזיקה (למשל דרך שירותי סטרימינג כמו אפל מיוזיק או ספוטיפיי)
– חיבור נוח למכשירים חיצוניים כמו מיקרופון FM.
אישית, אשתף כי האופציה שיפרה את איכות חיי מאד. כדאי לנסות.
טיפ 68
נוהל לרכישת מכשירי שמיעה במסגרת סל הבריאות, נקבע כי יש החזר של כ-3,000 ש"ח למכשיר שמיעה (בנוסף להחזר של המושלם) – כעת לכל הגילאים במקביל, הוציא משרד הבריאות נוהל לאספקת מכשירי שמיעה המופעל על ידי קופות החולים. במרבית הקופות הנוהל הוא כזה:
א. בדיקת רופא/ת אא"ג של הקופה ומתן הפניה לבדיקת שמיעה במכון שמיעה.
ב. בדיקת שמיעה במכון שמיעה מורשה מטעם הקופה.
ג. אם בסיום הבדיקה הומלץ על מכשיר שמיעה, על המטופל/ת לפנות אל המשרד של מכון השמיעה או למרפאה לבקש הפניה למכשיר שמיעה.
עם ההפניה הזו ניתן לפנות לאחד מהספקים שזכו במכרז פנימי של הקופה. את המידע על הספקים המתאימים ניתן לראות באתר הקופה. לרשימת ספקי ההסדר של הקופות השונות – לחצו כאן.
טיפ 69
אימוני שמיעה לאחר רכישת מכשירי שמיעה. על פי נוהל משרד הבריאות, לאחר קבלת המכשיר, תאפשר הקופה למבוטח/ת סידרה של עד ארבעה מפגשים של אימוני שמיעה על ידי קלינאי תקשורת. אימוני שמיעה כלולים בסל והם כוללים גם תרגול של שימוש בעזרים לשמיעה, לרבות מכשירי שמיעה.
מבוטח/ת הרוצה וזקוק/ה לאימוני שמיעה לצורך תרגול השימוש במכשירי שמיעה, תאפשר הקופה את ביצוען בהתאם לצורך. לתיאום – פנו לקופה שלכם. בהצלחה.
טיפ 70
יוזמה שהגיעה מקנדה – הכנת תגים בכדי שחובשי מסכות הפנים יהיו נגישים לאנשים חירשים. על התג מודפס הטקסט: ״אני חירש. אני לא יכול לקרוא את השפתיים דרך המסכה שלך – כדי לתקשר איתי, אנא היה סבלני והשתמש בטלפון הנייד שלך או בעט ונייר." (את התג עונדים עם שרוך, כמו בתגי שם שמקבלים בכניסה לכנסים). למידע נוסף, פוסט בקבוצה הכי מעניינת בפייסבוק: עובדות כו״ח – כאן.
טיפ 71
אתםן בהרצאה/ישיבה/פגישה ואין מתמלל/ת? יש פתרון: WebCaptioner
תמלול אוטומטי בזמן אמת.
מחברים מיקרופון חיצוני למחשב, פותחים דפדפן כרום והופ – הכל מתומלל.
עובד גם בעברית, ובחינם.
קישור לאתר – כאן.
טיפ 72
האפליקציה google maps.
אם אתם מחפשים בית קפה/מסעדה, לחצו על סימן הסיכה במפה לקבלת מידע נוסף. גללו למטה ותראו מידע על ״זמנים פופולריים״. כך תוכלו לראות מתי יש פחות אנשים במקום, ולבחור את הזמן השקט יותר, כך תוכלו ליהנות מהבילוי, עם פחות רעשי רקע. בתיאבון.
טיפ 73
האפליקציה Chatable היא אפליקציה המשתמשת בסמטארטפון לצורך שיפור הבנת דיבור (הפחתת רעשי רקע ושיפור הבנה במצבי האזנה קשים) והאזנה לטלוויזיה.
– האפליקציה פועלת כמיקרופון מרוחק, בו הסמארטפון ממוקם קרוב לאנשים המדברים. המשתמש מקשיב באמצעות זוג אוזניות קוויות או באמצעות Bluetooth.
– יכולה להיות שימושית במצבי חירום, אם יש בעיה במכשירי השמיעה הרגילים (אבודים, שבורים או ללא סוללות), עד לפתרון הבעיה.
– אנשים עם מכשירי שמיעה תואמים ושתלי שבלול עשויים גם להיות מסוגלים לשלוח את הצליל המעובד מ- Chatable למכשירים שלהם (הכוונה לשימוש בסמארטפון כמכשיר fm המשדר למכשירי שמיעה/שתלים עם BT).
– מפתחי האפליקציה מעדכנים כי היא מתאימה לשיפור הבנת דיבור גם בשיחה עם אנשים החובשים מסכות פנים ואף.
פועל ב-iOS (אפל) ובאנדרואיד. ישנה גירסה בחינם וגירסה בתשלום הכוללת אפשרויות נוספות.
קישור למשתמשי iOS, כאן.
קישור למשתמשי אנדרואיד, כאן.
טיפ 74
כלב שמיעה לחירש – אלו כלבים מאולפים המסייעים לאנשים חירשים בחיי היום-יום.
כלבי שמיעה מודיעים על דפיקה או צלצול בדלת, בכי של תינוק, צלצול בטלפון, צלצול של שעון מעורר, רתיחת מים בקומקום, סיום אפייה בתנור, צפירה של מנגנון אזעקה או צפצוף של גלאי עשן ועוד.
בהישמע קול מסויים שהכלב אולף להגיב עליו, הוא ניגש לאדם החירש, מניח עליו את כפות רגליו הקדמיות ומנחה אותו לעבר מקור הקול.
משך האילוף הוא כשישה חודשים. יש בישראל מספר מאלפים מיומנים. העלות לא זולה. כדאי להכיר.
טיפ 75
בוטי בגירסה משודרגת, עם אפשרויות נוספות ומספר ישראלי. בוטי זהו מספר טלפון שאתם שומרים באנשי הקשר בטלפון שלכם, מתכתבים איתו בהודעות ווטסאפ (צ׳טבוט), והוא הופך ל״עוזר אישי״.
הנה כל מה שבוטי יודע לעשות:
1. לשלוח הודעות ווטסאפ לאנשים שלא ברשימת אנשי הקשר שלך.
2. לשלוח לך תזכורות חד פעמיות.
3. לשלוח לך תזכורות קבועות.
4. לחייג אליך.
5. לספר לך על דברים מעניינים מויקיפדיה באיזור שלך.
6. לתמלל הודעות קוליות.
7. לחשב חישובים.
8. לשמור רשימות.
9. לתרגם.
10. להציג לך שירים וסרטונים מיוטיוב.
11. ליצור קבוצות ריקות בווטסאפ.
12. זמני היום.
13. זיהוי שירים שאזאמי.
14. תהילים.
15. המרת תאריך עברי ללועזי.
16. ניווט מהיר.
17. הוצאת טקסט מקובץ PDF.
18. קיצור כתובות של אתרים.
19. משלוח מווטסאפ ישירות למייל.
20. חיפוש בויקיפדיה.
ועוד.
כל מה שצריך זה רק לשלוח לו הודעה: https://wa.me/972559847775
טיפ 76
אפליקציה של שעון מעורר. הכירו את LightAwake – אפליקציה להתעוררות בבוקר או משנ״צ. ניתן לבחור בין אור מהבהב / צלצול / תמונות מתחלפות.
לאחר כיוון השעון ניתן ״להחשיך״ את המסך (ע״י החלקה על המסך למעלה/למטה).
– למשתמשי אייפון iOS, קישור.
– למשתמשי אנדרואיד, קישור.
טיפ 77
כיצד להפעיל את כתוביות התמלול בתוכנת זום Zoom.
כאשר משתתף אדם כבד שמיעה/חירש בפגישת זום או בוובינר, ניתן להיעזר בשימוש בכתוביות תמלול. [ההנחיות הן עבור תמלול אנושי. שמרו אותן לשעת הצורך].
– הגדרות לביצוע ע״י המארח לפני המפגש:
– שלב 1:
כנסו להגדרות במסך הראשי (גלגל שיניים)
דפדפו ל- view more settings.
בחרו In meeting – advanced.
סמנו את closed captioning.
– שלב 2:
כנסו לשיחה.
לחצו על כפתור CC בחלונית השיחה.
לחצו על כפתור I will type
יופיע לכם מסך בו תוכלו להקליד את הנאמר.
– להקצאת מתמלל אחר – לחצו על assign a participat to type.
– עבור המתמלל/ת: באם ברצונכם לראות כיצד נראות הכתוביות בפועל, לחצו על התפריט של CC ובחרו show subtitle.
–עבור הצופה, באם ברצונך לצפות בכתוביות התמלול, לחצו על CC. ניתן לשנות את גודל פונט הכתוביות.
טיפ 78
אפליקציית תמלול TextHear.
מפעילים את האפליקציה, מניחים את הטלפון ליד הדובר, ומקבלים תמלול בזמן אמת, גם בעברית.
(דומה לאפליקצייה של גוגל ״תמלול בזמן אמת״ (live transcribe), עם תוספות.
– התמלול למשתמשי אנדרואיד הוא בחינם.
קישור לאפליקציה למשתמשי אנדרואיד, כאן.
– למשתמשי אייפון – בתשלום. לאחר התקנה, ניתן לנסות במשך חצי דקה ואז לקנות ״חבילת״ דקות (העלות כשקל לדקה).
קישור לאפליקציית iOS, כאן.
– בנוסף, מציעים מפתחי האפליקציה להשתמש ב מיקרופון חוטי המתחבר לנייד (כך אפשר לתת את המיקרופון לדובר ולשמור את הטלפון לידכם). להלן קישור להצעת רכישת מיקרופון חוטי שמתחבר לסמארטפון, קישור כאן.
טיפ 79
קבלת קובץ תמלול "נקי" של הטקסט לאחר שיחת זום. לאחר ביצוע תמלול השיחה/המפגש, מתקבל במערכת ה״זום״ קובץ של הטקסט. קובץ זה כולל את חתימות הזמן (timestamps) ושמות הדוברים. בכדי לקבל קובץ מסודר לשימוש עתידי, יש פתרון: אתר אליו ניתן להעתיק את קובץ הטקסט שהתקבל, ולקבל טקסט "נקי". הפיתוח בוצע על ידי עומר זק.
פתרון נוסף (למתמללים): אפשרות הוספת ״תווים״ מיוחדים שמסייעים להקלדה/שינוי שפה.
עוד פרטים בקישור, כאן.
טיפ 80
שירות נסיעות באבל bubble. שירות של מיניבוסים מרווחים, בהזמנה אישית, הפועל בתל-אביב ובגבעתיים.
- הזמינו נסיעה בנייד שלכם.
- רכב יאסוף אתכם בתחנת האוטובוס הקרובה.
- תוכלו לדעת מראש מתי יגיע הרכב ומשך נסיעה משוער.
- בזמן הנסיעה תוכלו לראות הן בסמארטפון והן במסך בתוך המיניבוס, את המסלול ואת הצפי להגעתכם ליעד.
- עלות הנסיעה: בין 12 ל-15 ש"ח בלבד (50% הנחה לאזרחים ותיקים).
- הכל נגיש גם עבורנו.
השתמשו בקוד שלי, idogranot4q4, ותזכו בנסיעה חינם.
ניתן להוריד את האפליקציה כאן: http://bit.ly/bubbleDanWhatsapp
טיפ 81
עמוד חדש באינסטגרם: ממים על כבדי שמיעה וחירשים.
[מה זה מם? תמונה עם דמות, כשכל דמות מבטאת אופי או סיטואציה, על התמונה יש כיתוב בתבנית מסוימת. יחד, התמונה והטקסט יוצרים מסר מצחיק/עוקצני].
העמוד הוקם על ידי שירלי פנקר.
אל תשכחו לעקוב!
טיפ 82
משרד הבריאות מפעיל תרגום לשפת סימנים מרחוק במפגשים טיפוליים פרונטליים לאנשים חירשים וכבדי שמיעה.
- התרגום מסופק במערכת לתרגום מרחוק בין מטפל לאדם חירש/כבד שמיעה, בשפת הסימנים, באמצעות שיחת וידאו בזמן אמת. השירות ניתן עבור משרד הבריאות על ידי עמותת שמעיה.
- בהגיעכם אל המטפל, יש להיכנס למערכת ולהתחיל את שיחת הווידאו מול מתורגמן במוקד התרגום. יש להיכנס למערכת באמצעות דפדפן כרום במחשב עם מצלמה, או מטלפון נייד.
קישור כניסה למערכת התרגום לשפת הסימנים, כאן.
- שעות פעילות מוקד התרגום: ראשון – חמישי בין השעות 09:00 – 17:00, שישי בין השעות 08:00 – 12:00.
מידע נוסף באתר משרד הבריאות, כאן.
טיפ 83
תמלול אוטומטי, גם בזום.
כתבנו כאן על Web Captioner (תזכורת: תמלול אוטומטי בזמן אמת במחשב עם דפדפן כרום. מחברים מיקרופון חיצוני למחשב ומקבלים תמלול, גם בעברית ובחינם). https://webcaptioner.com/
ניתן לתמלל גם סאונד שמגיע מהמחשב (ולא רק ממיקרופון חיצוני למחשב), זאת אומרת מתוכנות במחשב כמו למשל יוטיוב או זום.
לצורך כך יש לשנות את הגדרות המחשב. הסבר (באנגלית), כאן.
טיפ 84
שירות נגיש והפעם: אתר ״חשבונית ירוקה״.
זו חברה להפקת חשבוניות אונליין – הפקת מסמכים כגון הצעות מחיר, חשבוניות, קבלות בצורה קלה מהמחשב או מהנייד. מתאים לעסקים קטנים ובינוניים. 30 יום ניסיון בחינם.
השבוע ניסיתי את הצ׳ט: ענו לי מיד ובסיום השיחה הכתובה, קיבלתי את כל טקסט השיחה למייל. כך צריך.
טיפ 85
עוד שירות נגיש והפעם: iCount
מערכת לניהול עסק, הכוללת בין היתר, חשבוניות ירוקות, סליקת אשראי, הוראות קבע, ניהול הוצאות, מלאי, פרויקטים, דיווח שעות ועודהשירות מתבצע בכתב בלבד.
– ראו הסבר החברה למדיניות זו: https://www.icount.co.il/real-support/
– להסבר של מנכ״ל החברה מדוע לדעתו יש לתת רק שירות בכתב: https://www.icount.co.il/blog/meni-milstein-on-support/
טיפ 86
להתיידד עם החירשוּת
בעולם שבו החברה הנורמטיבית רואה במוגבלות בעיה, גם אנו, החירשים וכבדי השמיעה נתקלים בתגובות כמו: ״אשתך שומעת? הילד שלכם שומע? איזה מזל. שיהיו בריאים״.
כילד, הלכתי עם שיער ארוך המכסה את האוזניים. לא בהכרח כי רציתי להסתיר, אלא כי לא רציתי שיתייחסו אלי באופן שונה.
מאז עברו שנים. אני כבר מקבל את החירשוּת שלי. האם אני ״מיודד״ עימה? זה עוד בתהליך…
חשוב לחפש פתרונות, תקשורתיים וטכנולוגיים בכדי להפוך את העולם נגיש יותר עבורנו. זה מה שאנו עושים כאן בקבוצה.
המלצתי היא: נסו להתייחס לחירשוּת כאל ידיד ולא כאל אויב: עמדו מול המראה ואמרו לעצמכם: אני לא ״סובל״ מהמוגבלות שלי. אני חי איתה לגמרי בשלום.
טיפ 87
אפל תשיק השבוע את iOS 14 גירסה חדשה עם המון עדכונים. ובמקרה שלנו כמה חידושים מעניינים:
זיהוי צלילים Sound Recognition אפשרות נגישות שימושית עבור כבדי שמיעה וחירשים, מאפשר לאייפון להאזין ברציפות לצלילים מסוימים, כמו תינוק בוכה, אזעקת אש, פעמון דלת, דפיקה בדלת, חתול מיילל ועוד.
כאשר האייפון מזהה את אחד הצלילים המוגדרים, הוא שולח התראה. לאחר הגדרת התכונה, ניתן להפעיל או לכבות אותה באמצעות מרכז הבקרה.
התאמות לאוזניות Headphones Accommodations תכונת נגישות חדשה, מעצימה צלילים רכים ומתאימה תדרים מסוימים לשמיעתו של האדם בעת הצורך בכדי לעזור למוזיקה, סרטים, שיחות טלפון ופודקאסטים להישמע ברורים יותר. התאמות אלו פועלות גם ב- AirPods Pro.
הדגשה של שפת סימנים ב-FaceTime מזהה כשמשתתף מסוים משתמש בשפת סימנים ומגדילה את המשבצת שלו בשיחות FaceTime קבוצתיות.
קבלה ב״פוּש״ צליל שמע (למכשיר השמיעה) גם על הודעות. (בעבר היו צלילים רק עבור התראות צלצול טלפון). – להגדרת הצליל:הגדרות -> נגישות-> מכשירי שמיעה -> הפעלת צלילי מערכת. – ניתן להשתיק את הפעלת צלילי המערכת, על ידי לחיצה על השתק (במתג הפיזי של האייפון). [תודה ליורי אוקון על הטיפ].
טיפ 88
בסצינה קטנטנה וחביבה בסידרה ״גרייס ופרנקי״ (נטפליקס) מגיע שליח חירש (השחקן החירש דיקי הרטס) אל ביתה של גרייס (השחקנית ג׳ין פונדה) ומוסר לה זימון לדיון בבית המשפט. את התקשורת עימה עושה השליח באמצעות משפטים שהכין מראש ומוצגים בפונט מוגדל בסמארטפון.
האפליקציה Make it Big נועדה להגדיל את הטקסט שלך לגודל המרבי האפשרי, כך שתוכלו להקליד בביטחון ולתקשר מבלי להתאים את גודל הטקסט.
ניתן לשמור את הטקסטים ולעבור ביניהם בקלות. האפליקציה ניתנת להורדה באפל סטור ובגוגל פליי.
טיפ 89
אביזר העזר: mini mic (ראו צילום).
- זהו מיקרופון אלחוטי קטן המאפשר לשמוע ממרחק של עד 25 מטר ומסתנכרן ישירות (ב-Bluetooth) למכשיר שמיעה ושתל שבלול, ללא צורך במתאם.
- בנוסף, ניתן לחבר אותו באמצעות כבל ייעודי למקורות קול כגון מחשב/טלוויזיה או לכוון אותו למצב T (טלקויל).
- מתאים למכשירי שמיעה מסוג Resound ולחלק ממכשירי השמיעה של Beltone. מתאים גם למעבדי שתל מסויימים של חברת קוכליאר (נא בררו מול היבואן לגבי הדגם המתאים).
- מתאים גם למעבד באהא מדור 4 ומעלה.
טיפ 90
פנייה לועדת האתיקה של משרד העבודה, הרווחה והשירותים החברתיים בנוגע לשירותי תרגום לשפת הסימנים.
כזכור, במסגרת אספקת שירותי תמיכה בתקשורת מטעם משרד הרווחה, ניתן לקבל שעות תרגום לשפת הסימנים (ותמלול). מקבלי ונותני השירות אשר נתקלו בבעיות אתיות שונות הקשורות לתרגום לשפת הסימנים, (כמו אי הגעה לתרגום, תרגום שגוי, אי מוכנות לתרגום, השמטה בתרגום, שימוש בתרגום לצורך קידום עצמי וכדומה), זכאים לפנות לועדה המייעצת לקוד האתיקה לתרגום אשר תדון באופן אובייקטיבי בפנייה.
להלן קישור לטופס.
טיפ 91
חידוש נגישות לכבדי שמיעה וחירשים בתוכנת "זום": אופציה ששמה: Multi-pinning.
עד היום ניתן היה "לנעוץ" מסך של דובר מרכזי אחד. כעת ניתן לנעוץ שני מסכים: מסך אחד של המרצה ומסך שני של המתרגם/ת לשפת הסימנים. בנוסף, ניתן לסדר מחדש את לוח הגלריה של המשתתפים, כך שתבחרו אילו מסכים לצפות בהם בזמן השיעור/הרצאה.
מידע נוסף (באנגלית) כאן:
טיפ 92
" מעולם לא יכולתי לשמוע את מה שאמרו לי או מסביבי. נולדתי חירשת. מעולם לא יכולתי לדבר, להביע את רצונותיי או את מחשבותיי בקולי. בגלל שאני חירשת הקול שלי יוצא מוזר ואין בו מילים. מעולם לא חשפתי את רגשותיי. השארתי אותם עמוק בפנים, מוחבאים בתוך החדרים של הלב שלי.
ידעתי אהבה אחת גדולה, ענקית, עוטפת, והכי נכונה בשבילי, אבל היא הייתה קצרה. מעולם לא שכחתי אותו. המשכתי לתת לו ולאהבה שלו, שלנו, את כל המקום בלב ובנשמה שלי. אחרי כל מה שקרה, הלב שלי נסגר. האהבה נשארה כלואה בתוכו, נתונה רק לו. אפילו את עצמי כבר הפסקתי לאהוב.
לא קל לי. אני מפחדת עד היום להגיד שקשה, שאלוהים לא ינסה להראות לי מה זה קשה באמת, כמו שאימא שלי הייתה מזהירה אותי. העולם הזה מורכב כל-כך. אנשים שומעים, עם מילים וצלילים ודיבור מהיר שבו שפתיים זזות כל הזמן בכל מיני תנועות לא ברורות ומהירות. העיניים שלי מתעייפות רק מלהסתכל בהן. אף פעם אני לא מבינה באמת את כל מה שאומרים לי או מסביבי. אני אוספת חלקי משפטים דרך תזוזות השפתיים, או מילים בודדות שמסמנים עבורי פה ושם בשפת הסימנים, ואז אני מרכיבה לעצמי את ההבנה. אף פעם לא למדתי לקרוא או לכתוב – לא במרוקו, לא בארץ, חיים שלמים בלי להבין לעומק את החיים, את האנשים, את הבעל שלי והילדים שלי.
רק בלב שלי אני מבינה, בגוף עמוק בפנים, בנשמה שלי, פי רוחי. אבל בארץ הזאת אפילו הלב שלי כבר נהיה חירש".
מתוך הספר: "הלב החירש" מאת נגה גולדרינג (סופרת כבדת שמיעה), פרדס הוצאה לאור 2018. בציטוט: העמוד הראשון מהספר.
טיפ 93
מנוע הזכויות הלאומי!
שימו לב – זו גרסת הרצה המכילה, בשלב זה, זכויות של אזרחים ותיקים בלבד.
הפרויקט הוא תוצר של עבודה של ישראל דיגיטלית וממשל זמין, יחד עם ביטוח לאומי, הרשות לניצולי שואה, משרד הבריאות, רשות האוכלוסין, רשות המיסים, משרד הבינוי והשיכון, משרד התחבורה, משרד העלייה והקליטה, המשרד לשוויון חברתי, משרד הרווחה, משרד הכלכלה, משרד המשפטים, החשב הכללי, בנק ישראל, רשות המים, רשות החשמל, הרשויות המקומיות, מיזם ״כל זכות״ וחברת signatureIT.
הכתובת – בקישור כאן.
טיפ 94
אפליקצייה ללימוד שפות.
- האפליקציה Drops מאפשרת ללמוד שפות בצורה ויזואלית וקלה: בוחרים את השפה הרצויה ללמידה ומתרגלים כל יום מספר מילים בשפה זו במשך חמש דקות בלבד.
האפליקציה מציגה מילים רלבנטיות ללמידה על ידי הצגת אייקון בצירוף הטקסט. ניתן לבחור שפה ללמידה מבין עשרות שפות (אנגלית 🇺🇸, גרמנית 🇩🇪, פורטוגזית 🇵🇹, איטלקית 🇮🇹, עברית 🇮🇱 ועוד). - גירסה בסיסית בחינם וגרסה מתקדמת יותר: בתשלום.
- מוצר משלים: האפליקציה Scripts המאפשרת לימוד כתיבת א״ב של מספר שפות (יפנית 🇯🇵, סינית 🇨🇳, רוסית 🇷🇺 ועוד), כולל לימוד א״ב בשפת הסימנים האמריקאית ASL🤟.
לקישורים:
- אפליקציית Drops
אפליקציית Scripts
טיפ 95
קמפוס IL מציע עשרות קורסים ללמידה עצמאית דרך המחשב 💻.
- הקורסים בליווי כתוביות.
- מבין הקורסים:
וירוסים – איך מנצחים אותם.
מבוא לתכנות בשפת C++, תכנון ואדריכלות מראשית הציונות ועד היום, מבוא למדעי הפסיכולוגיה ועוד. - ההשתתפות בקורסים הינה ללא עלות.
בקישור כאן:
טיפ 96
ביקור בג׳ונגל.
אתי ונופר מלמדות תינוקות וילדים איך מסמנים שמות של חיות בשפת הסימנים. מקסים ממש.
טיפ 97
האפליקצייה Insight Timer המסייעת למתמודדים עם טינטון.
מחקרים מראים שמדיטציה מבוססת שמע יכולה להפחית את חומרת הטינטון ותופעות הלוואי שלה, כולל חרדה, דיכאון וחוסר שינה. אפליקציית המדיטציה כוללת ספרייה גדולה של תוכן של מומחים. כל אלפי המדיטציות שלה – החל מתרגולים מודרכים וכלה במוזיקה מרגיעה ופסקולי שינה – זמינות בחינם.
לאנדרואיד:
טיפ 98
הכירו את האפליקציה הישראלית: GalaPro. זו אפליקציה המספקת כתוביות רב-לשוניות מסונכרנות, דיבוב והגברה בסרטי קולנוע, תיאטראות, הופעות חיות ואופרה ישירות לטלפון של המשתמשים. הטכנולוגיה מנגישה הופעות חיות וקולנוע לכולם, תיירים, מקומיים, ואנשים כבדי שמיעה וחירשים.
האפליקציה כבר פועלת כמה שנים ומותקנת בתיאטראות רבים בארצות הברית. כמובן שכרגע בהקפאה בשל הקורונה.
למידע נוסף: https://www.galapro.com/
טיפ 99
סידרה שקהילת החירשים בכל העולם מחכה לה! Deaf U (בעברית: ״שקט, לומדים״). זו סידרה תיעודית העוקבת אחר סטודנטיות וסטודנטים חירשים באוניברסיטת גלודט, אשר תעלה בנטפליקס מחר, יום שישי, 9 באוקטובר. נשמע מבטיח!
טיפ 100
הכירו את התוכנית ״להיות סטודנט״ הפועלת במכללה האקדמית אחוה, בשיתוף ג׳וינט ישראל ומוכרת על ידי המוסד לביטוח לאומי.
התוכנית מיועדת לאנשים עם מוגבלות, אשר מעוניינים לבחון בהדרגה את התאמתם למסגרת אקדמית, או כאלו אשר מסיבות שונות אינם זכאים להתקבל למכללה, ומאפשרת להם להתנסות בלימודים אקדמיים.
התוכנית מיועדת גם לאנשים חירשים וכבדי שמיעה. המכללה מספקת את ההתאמות הנדרשות.
אל תחכו! ההרשמה נסגרת בימים הקרובים. בהצלחה.
טיפ 101
טיפ היום: פקסעיתון. לפני שנים רבות (בין 1997 ל-2000), פעל עיתון שנשלח בפקס ובו מאמרים וידיעות שנכתבו בעיקר על ידי אנשים חירשים וכבדי שמיעה ועסקו בסוגיות רבות שרלבנטיות גם היום.
כל גיליונות ״פקסעיתון״ עלו לרשת. מוזמנות ומוזמנים לעיין.
קישור, כאן:
טיפ 102
טיפ היום בנושא: סל תקשורת (לזכאי משרד הרווחה), והפעם: מתי מתחדשת הזכאות?
- אנשים חירשים וכבדי שמיעה בני 18 ומעלה הזכאים ל"סל תקשורת" זכאים לקבל אחת ל- 4 שנים החזר כספי ברכישת אבזרי עזר שונים לתקשורת, בשווי של עד 3,798 ש"ח, הזכאות מתחדשת באופן אוטומטי כל ארבע שנים, ללא קשר למועד ניצול הסל. (הסכום מתעדכן מדי פעם). כך לדוגמא: אם אושרה זכאותכם באוגוסט 2016, תוכלו לממש הסל במהלך ארבע שנים עד אוגוסט 2020. אם ניצלתם את הסל בינואר 2020, תוכלו לנצל שוב את זכותכם לסל כבר באוגוסט 2020.
- בנוסף, מזכיר שוב מה שפירסמנו כאן: ישנה אפשרות להתעדכן באופן עצמאי ומקוון על יתרת שעות תרגום/תמלול ועל יתרת סל התקשורת לזכאי משרד הרווחה – זאת דרך עמותת שמעיה. מצ״ב קישור לטופס המקוון שלאחר שליחתו תקבלו קישור למערכת ופרטי התחברות.
קישור לטופס המקוון:
טיפ 103
יושבים מול הטלוויזיה והיא במצב שקט (mute), כי אתם לא רוצים להפריע לאחרים או שאתם במקום ציבורי, מסעדה / בר/ חדר המתנה?
- יש פתרון: אפליקציה בשם tunity – באמצעותה ניתן לקבל את אות השמע מהטלוויזיה ישירות לסמארטפון שלכם (או למכשיר השמיעה).
- האפליקציה מתאימה לשמיעת ערוצי טלוויזיה בארה״ב. בישראל ניתן להסתייע באפליקציה לקבלת ערוצי שמע של מספר תחנות זרות ביניהן:
CNN, MTV, ESPN ועוד. - ההפעלה פשוטה: מפעילים את האפליקציה, מכוונים את הסמארטפון אל מסך הטלוויזיה (גם אם היא ב״השתק״), ומקבלים את שידור השמע ישירות לסמארטפון.
למידע נוסף, בקישור:
טיפ 104
מוקד עמיתים למידע והכוונה – שירות של ג'וינט ישראל.
יש לכם שאלה? אתם צריכים סיוע וליווי במיצוי זכויות? המוקד זמין לכם טלפונית, בווטסאפ ובדואר האלקטרוני. תוכלו אפילו להשאיר פרטים באתר או ישירות בווטסאפ/במייל ויחזרו אליכם.
לפניות בטלפון: 0504490380
בווטסאפ:
https://tinyurl.com/y4ou6azc
במייל: YaaraLe@jdc.org
מידע נוסף על השירות באתר:
לסרטון הסבר בשפת הסימנים על השירות, בקישור:
טיפ 105
הנגשה פרטנית לתלמיד והורה.
תקנת הנגשה פרטנית פורסמה ביולי 2018 , בעקבות חוק שוויון זכויות לאנשים עם מוגבלות. התקנה מאפשרת התאמות והנגשה פיזית ולימודית במערכת החינוך-לתלמידים עם מוגבלות פיזית או לתלמידים יש בידם אבחונים המעידים על לקות אשר מגבילה את הלמידה שלהם. התקנות מטילות על ההורה את האחריות להגשת הבקשה לרשות המקומית. יחד עם זאת, חוזר מנכ"ל של משרד החינוך הוסיף כי לצורך קבלת ההנגשה המתבקשת, ההורים צריכים לפנות לבית הספר כדי לקבל את ההמלצה של הצוות המקצועי, להנגשה הרצויה, כך שתלמיד/הורה חירש או כבד שמיעה זכאי לקבל הנגשה פרטנית במערכת החינוך ואפשר לבקש הנגשה של תמלול (שיכול לעזור בתקופה זו של הקורונה עם הלמידה מרחוק…)
טיפ 106
לא שומעים את צלצול הפעמון? רוצים לדעת מי נמצא מאחורי הדלת גם אם אתם לא בבית? רוצים לקבל התראה כאשר יש תנועה מחוץ לביתכם/דירתכם?
קבלו את פעמון הדלת: Ring Video Doorbell.
הפעמון הוא בעצם מצלמה עם חיישן תנועה, אשר מתחבר לרשת הוויפי שלכם, ומעביר לטלפון הנייד התראה בכל פעם שמישהו לוחץ על הכפתור או עובר ליד הדלת של ביתכם/דירתכם.
לחיצה על ההתראה במכשיר הנייד תציג בפניכם את מה שהמצלמה רואה וכך תוכלו לדעת לא רק אם יש מישהו בדלת אלא גם מיהו אותו אדם. בנוסף אין צורך להיות בבית בשביל זה. את ההתרעה ניתן לקבל בכל מקום בעולם.
למידע נוסף, בקישור.
טיפ 107
שעון מעורר של חברת iLuv.
הדגם: iLuv Time Shaker WOW.
- זהו שעון חזק מאד עם תצוגה גדולה (שניתנת להחלשה/כיבוי), צלצול ו/או רטט ו/או אור מהבהב.
כרית הרטט בעלת שלוש דרגות עוצמה. - ניתן להגדיר מועד אחד או שני מועדי התעוררות.
- קיים שקע USB (לחיבור אפשרי להטענת טלפון נייד).
- ניתן לרכוש בארץ במספר מקומות שמוכרים בהם אבזרי עזר. ניתן לרכוש גם ישירות באמזון – שם המחיר הוא 31.99 דולר (כ-108 ש״ח) לפני משלוח.
לקישור לרכישה מאמזון, כאן.
למידע נוסף באתר החברה, כאן.
טיפ 108
אל תשתמשו במקלות צמר גפן לניקוי השעווה מהאוזן.
שעוות האוזן (צרומן) היא חומר שומני ודביק שעשוי משילוב של הפרשה של בלוטות השעווה ושל תאי עור שנושרים מהחלק הפנימי של האוזן. השעווה מסייעת לאוזן לשמור על סביבה לחה, למנוע זיהומים ולמנוע מאבק ולכלוך מלהגיע לעומק האוזן.
לרוב השעווה העודפת יוצאת לבד.
השימוש במקל צמר גפן גורם לדחיסת השעווה פנימה אל תוך האוזן, עשוי לפצוע את עור התוף או את החלק הפנימי של האוזן ואף לגרום לפגיעה בשמיעה.
אצל חלק ממשתמשי ממכשירי השמיעה נוצרת שעווה עודפת.
המלצתי היא: גשו בתדירות קבועה לרופא/ת אא״ג, שינקה/תנקה בצורה מקצועית.
טיפ 109
תמלול אוטומטי, המשודר בין שני מסכים. הרעיון הוא לשדר מצד ראשון "המשדר" (מחשב או סמארטפון) לצד שני "הקולט" (מחשב או סמארטפון), דרך לינק ייעודי המוגדר בתחילת השיחה.
- זהו פתרון שיכול לסייע לתקשורת בין-אישית בין אדם שומע (המדבר בצד אחד) לאדם כו"ח (הקורא את התמלול) וגם לשדר תמלול של הדובר הראשי (למשל מרצה) אל המסכים האישיים של הנוכחים בהרצאה, או אל המחשב המחובר למקרן. פועל בעשרות שפות.
- בנוסף, ניתן להגדיר כך שישדר תמלול ובמקביל גם תרגום לשפה נוספת (למשל: הרצאה באנגלית – מתומללת לאנגלית ובמקביל מתורגמת לעברית). ראו צילום מסך לדוגמא.
- לגבי תמלול מדיבור בעברית לעברית, דורש בדיקה נוספת.
קישור לכרום/אנדרואיד/אייפון, כאן.
טיפ 110
אמצעים להפחתת רעש במקום העבודה.
- תנאי רעש יכולים ליצור הפרעה רבה בהקשבה לשיח. נמצא גם כי רעשי רקע גורמים לתופעות לא רצויות אחרות – חוסר סבלנות, עצבנות, ופגיעה בריכוז ובקשב. בסביבת העבודה 'מפגעי הרעש' יכולים להיות במקום העבודה עצמו (מזגן רועש, רעש רדיו), או מחוצה לו (דוגמת רעש מטוס, או בניה באזור מקום העבודה).
- כיצד ניתן להפחית רעשי רקע במקום העבודה?
צעדים כגון איטום החלונות לרעש חיצוני, או החלפת מזגן למזגן שקט, יכולים לשפר מאוד את התנאים האקוסטיים בסביבת העבודה, ובכך ניתן להקל במידה רבה על העובדים. בעת הצורך, אפשר לבצע בידוד סביבתי רחב יותר, כגון ריפוד הרצפה או איטום החלונות.
[לקוח מתוך מדריך התאמות סביבת העבודה – מדריך למעסיקים].
- המדינה משתתפת במימון התאמות לעובדים עם מוגבלות במקום העבודה (בין היתר השתתפות במימון התאמה במקרקעין, ציוד ואבזרי עזר). זהו סיוע הניתן למעסיק בסכום הנע בין 15,000 ₪ ל-19,000 ₪.
למידע נוסף:
- אתר משרד הרווחה:
https://www.molsa.gov.il/Populations/Disabilities/Blindness/Employment/Pages/WorkplaceAccess.aspx - אתר ״כל זכות״:
https://www.kolzchut.org.il/he/הנגשתמקוםהעבודהלחירשיםוכבדי_שמיעה
טיפ 111
שיחות וידאו ב תוֹכנת ״זוּם״.
- כיוֹם מרבית הפגישות נערכות בזוּם. במובנים מסוימים שיחות ועידת וידאו קלות יותר להבנה משיחות ועידה טלפוניות אשר היו נהוגות בעבר, מכיוון שניתן לראות את פניו של האדם: ניתן לקבל רמזים להבנת דיבור כמו תנועות שפתיים והבעות פנים, אך עדיין יש אתגרי שמע: הקו לא תמיד מסונכרן לשפתיים, יש הפרעות, ניתוקים ורעשי רקע.
- כתבנו כאן על פתרונות טכנולוגיים שונים לזוּם, כגון תמלול או ״נעיצת״ מסכים.
- הפעם הטיפ יכול לשפר את הבנת ההתרחשוּת, במיוחד בפגישות גדולות שבהן קשה לדעת מי מדבר.
- כדאי להגדיר את תצוגת הזוּם כך שיהיה במצב "Speaker mode" (מצב דוֹבר), במקום מצב "Gallery" (גלריה).
- במצב "גלריה", התמונה של כל אדם מופיעה בחלון קטן באופן שווה.
- במצב ״דוֹבר״, כאשר אדם אחד מדבר, ה"תיבה" שלו מוגדלת באופן אוטומטי, מה שיכול לשפר את ההבנה מי אומר מה.
טיפ 112
ללמוד את שפת הסימנים האמריקאית (ASL)
רבים מכירים את מרלי מטלין, שחקנית קולנוע יהודיה-אמריקאית חירשת, זוכת פרס האוסקר כשחקנית הטובה ביותר על משחקה בסרט "ילדים חורגים לאלוהים". היא גם השחקנית הצעירה בהיסטוריה אשר זכתה בפרס זה.
לפני כמה שנים מטלין השיקה אפליקציה ללימוד שפת הסימנים האמריקאית, ששמה: Marlee Signs באפליקציה תוכלו למצוא שבעה שיעורים חינמיים. מעבר לכך – בתשלום.
הנה קישור לאפליקציה באייפון https://apps.apple.com/us/app/marlee-signs/id566054855
טיפ 113
קחו אחריות על ארגון הסביבה.
אתגרי התקשורת הם מרובים, אך ביכולתכם להשפיע על שיפור התקשורת עם הסובבים אתכם, כמה דוגמאות:
- יש מוסיקת רקע בחלל (חדר המתנה, מסעדה, חדר טיפולים)? בקשו להנמיך.
- מאחורי נותן השירות יש חלון גדול מלא אור, שמסנוור אתכם ומונע קריאת שפתיים (דיבור)? בקשו מנותן השירות לסגור את התריס.
- זכרו – לא תמיד האנשים אתכם מודעים לצרכים ולפתרונות. אם תכוונו אותם בהתאם, הם יודו לכם על כך ואתם רק תרוויחו.
טיפ 114
שירות תרגום שפת סימנים ותיווך מרחוק
המוקד מספק:
- שירות של תרגום שפת סימנים "מרחוק" (באמצעות שיחת וידאו בזמן אמת).
- תיווך מרחוק בין אדם חירש/כבד שמיעה לנותן שירות שומע – באמצעות מייל, פקס, שיחת צ'ט, או שיחת וידאו בשפת הסימנים.
- מוקד השירות מופעל על ידי חברת שידורית עבור משרד העבודה והרווחה ומיועד לאנשים כבדי שמיעה וחירשים, בני 18 ומעלה, אשר חלה להם ירידה של יותר מ-70 דציבל באוזן הטובה.
- עלות השירות: דמי מנוי סמליים בסך 100 ש"ח לשנה.
המוקד פועל בכל יום, משעה שש בבוקר (06:00) עד חצות (00:00), כולל סופי שבוע.
- טלפון להודעות ווטסאפ: 053-3206350
- ניתן גם ללחוץ על הקישור הזה למשלוח הודעת ווטאספ: wa.me/972533206350
מייל: shidurit.tergum@gmail.com - אתר: http://tergum.org.il
טיפ 115
זיהוי צלילים במרחב.
- פיתוח חדש של גוגל ששמו: Sound Notification, מסוגל לזהות רעשים שונים, כמו נזילת מים, אזעקות של גלאי עשן ואש, דפיקות בדלת, בכי תינוק ועוד. האפליקציה מוצעת למשתמשות ולמשתמשים ללא תשלום.
- הפיתוח משולב באפליקציה שרבים מאיתנו כבר מכירים: Live Transcribe. לאחר ההתקנה, יש להיכנס להגדרות המכשיר, לעבור לתפריט הנגישות (Accessibilty) ולבחור ב-Sound Notifications.
- למיטב ידיעתנו, העדכון נכנס באופן הדרגתי למכשירי האנדרואיד, מוזמנות ומוזמנים לנסות ולעדכן אותנו.
למידע נוסף בעברית, כאן: https://www.geektime.co.il/google-announces-sound-notifications-for-live-transcribe/
טיפ 116
יתרונות השמיעה הדו-צדדית.
לבני אדם יש (לרוב…) צמדי אברים: שתי אוזניים, שתי עיניים וכו'. למרבית האוכלוסיה יש שמיעה סימטרית, כלומר שתי האוזניים שומעות באופן דומה. גם כאשר יש אובדן שמיעה, האובדן הוא לרוב זהה בשתי האוזניים.
- לפי מחקרים, שימוש בשתי אוזניים יעיל יותר מאשר שימוש באוזן אחת. לכן בדרך כלל מומלץ לשקול שימוש בשני מכשירי שמיעה (או שתל שבלול ומכשיר שמיעה), ולא להסתפק במכשיר אחד.
- שימוש דו-אוזני, משפר את יכולת הבנת הדיבור, יכולת זיהוי מקור הדובר, שיפור יחס אות לרעש, מאמץ מופחת ואיכות צליל משופרת.
- אישית, כמשתמש שני מכשירי שמיעה אני יכול להעיד, שבעבר הרחוק הומלץ לי על ידי אשת מקצוע ללכת עם מכשיר אחד, ולאחר תקופה, הבנתי שעדיף לי שימוש בשניים, גם כאשר במקרה שלי יש הבדל בין שתי האוזניים.
טיפ 117
עוד על זיהוי צלילים במרחב, ראו פיתוח חדש: SoundWatch. חוקרים מאוניברסיטת וושינגטון פיתחו אפליקציה לזיהוי צלילים לשימוש בשעונים חכמים את השעון לזיהוי צלילים והציגו אותו לאחרונה בכנס בנושא מיחשוב ונגישות.
ניתן להשתמש בפיתוח בשעונים שונים ביניהם: Google Wear OS smartwatch
וגם: Ticwatch Pro 3, Fossil watches, and Moto 360. Samsung watches
האפליקציה עדיין בפיתוח, ניתן להירשם לגירסת בטא לניסיון.
למאמר (באנגלית) על החוקרים והפיתוח: https://techxplore.com/news/2020-10-soundwatch-smartwatch-app-ddeaf-hard-of-hearing.html
למידע נוסף: https://makeabilitylab.cs.washington.edu/project/soundwatch/
להורדת האפליקיה בגוגל פליי: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.wearable.sound
טיפ 118
טיפ מעודכן מאת לחיות עם כו"ח: ספקים חדשים למכשירי שמיעה למבוטחות ומבוטחי כללית.
החל מיום 1 בנובמבר 2020 שונו ספקי השמיעה. הספקים המאושרים החדשים הם מכון אריה, מדטכניקה אורטופון, מדנט, סונובה.
- רשימת המכשירים ועלויות בהסדר עם מכון אריה: https://bit.ly/389nLk2
- רשימת המכשירים ועלויות בהסדר עם מדטכניקה אורתופון: https://bit.ly/3892CGn
- רשימת המכשירים ועלויות בהסדר עם מדנט: https://bit.ly/3jNvKp2
- רשימת המכשירים ועלויות בהסדר עם סונובה: https://bit.ly/3869V1N
ברשימות אלו תוכלו למצוא את רשימת מכשירי השמיעה המסופקים בהסדר, לפי קטגוריית המכשיר: בסיס / ביניים / גבוה. בנוסף תוכלו לראות מהו הסכום המקסימלי להשתתפות עצמית (לאחר קיזוז ההשתתפות של סל הבריאות ולפני/אחרי המושלם).
למידע נוסף על נוהל רכישת מכשירי שמיעה בכללית, כאן: https://bit.ly/3erTHRv
טיפ 119
מידע על חיסון לשפעת וההקשר למושתלי שתל שבלול, מאת יעלי רז.
שלום כולם 🤗
שמי יעל ואני רוקחת במקצועי.
חשוב לי להעביר מידע עדכני במיוחד לאלו שהם מושתלים:
בתקופה מאתגרת זו של הקורונה רבים פונים ושוקלים להתחסן נגד השפעת.
ישנו חיסון חדש לשפעת שהינו בתרסיס לאף הנקרא פלומיסט Flumist חיסון חי מוחלש, המיועד לגילאים 49-2 שנים.
החיסון מכיל 4 זני שפעת.
בין הגילאים 8-2, מי שזה החיסון הראשון שלו יזדקק לשתי מנות בהפרש של חודש ימים. כל השאר יזדקקו למנה אחת בלבד.
היתרון של חיסון זה שהוא ניתן בתרסיס ולא בזריקה.
יש הרבה יתרונות לחיסון בתרסיס, אך *אין להשתמש בו כל מי שהוא מושתל שתל קוכליארי! * אנא שימו לב לכך.
- התווית נגד נוספת:
הריון.
היסטוריה של תגובה אלרגית קשה.
בעת נזלת קשה – יש לחכות להחלמה מלאה לפני החיסון.
ילדים אשר נוטלים אספירין באופן קבוע
ילדים אשר נוטלים כדורי סטרואידים בבליעה.
טיפ 120
תקשורת. שיחות יכולות להיות משהו מאתגר, אך די בקלות תוכלו להנחות את הסובבים אתכם איך לשפר את התקשורת.
הקדמת השם למשפט פעמים רבות נאמר משפט בחלל החדר ובסיומו מציינים את שמכם.
בקשו מיקיריכם שיאמרו את שמכם ויסבו את תשומת לבכם לפני שהם מתחילים לדבר. לדוגמא: "אמא, איפה המפתחות של האוטו".
טיפ 121
נראוּת טובה יותר בזוּם לכבדי שמיעה וחירשים.
רבים מאיתנו בזוּם שעות ארוכות. כידוע, ישנן כמה דרכים להנגשת הזום, ביניהן כתוביות תמלול, תרגום לשפת הסימנים או מערכת שמע.
- איך ננחה את המרצות והמרצים להיראות טוב יותר וברור יותר למעננו. (אפשר גם להנחות את המשתתפים האחרים – אם מדובר במפגש בו יש גם למשתתפים זכות דיבור): קריאת הדיבור (שכוללת גם קריאת שפתיים) תסייע לנו מאד בהבנה של מה שנאמר.
- הנה כמה דברים שכדאי להקפיד עליהם:
- 💡תאורה! המצלמות (במחשבים הניידים, או המצלמות החיצוניות המחוברות למחשב), מתמקדות בדרך כלל בחלק המואר יותר. כך, שאם הדובר חשוך יחסית, אז הפוקוס יהיה על הרקע! הקפידו על תאורה חזקה מספיק המכוונת לפני הדובר. שימו לב – לא תמיד צריך להאיר את כל החדר. לפעמים מספיק מנורת קריאה, אך מקמו אותה כך שהפנים שלכם יהיו מוארות מספיק.
- 💡אם מדובר בתאורה טבעית, ודאו כי החלון מאיר את הפנים (ולא את הגב שלכם). אם יש חלון מאחוריכם, הסיטו את הוילון.
- 👩💼גודל הפנים כוונו את הפריים כך שיראו את הפנים שלכם בצורה כמה שיותר ברורה וגדולה. וודאו שרואים גם את השפתיים שלכם.
- 📷 מיקום שבו ישר מול המצלמה. השתדלו שיראו אותכם בחזית ולא בפרופיל.
- 👁 מצלמה בגובה העיניים מקמו את המצלמה בגובה העיניים כך שאתם נראים ישר ולא בזווית. אם אתם משתמשים בלפטופ, כדאי להגביה אותו מעט (יעזור גם למרצים לסבול פחות מכאבי גב לאחר המפגש).
(הערת בונוס – ניתן להגדיר בתוכנת הזום – בהגדרת הוידאו – מצב של "התאמת תאורה חלשה", אך כמובן שעדיף להאיר היטב).
טיפ 122
הכירו את הסרטונים של מאור בן זאב שמפרסם סרטונים הומוריסטיים המתארות סיטואציות מהחיים של אדם חירש.
הנה קישור לסרטון בו מאור מסביר, בהומור כמובן, איך נכון ללמוד את שפת הסימנים בזום, עם עצות טובות להתנהלות כללית בזוּם.
מצורף קישור לסרטון. בסוף הסרטון כדאי שתלחצו על subscribe (מנוי) לקבלת עדכונים על סרטונים חדשים ממאור.
טיפ 123
הכירו את הפיתוח החדש sivo המאפשר למשתמש חירש ולמשתמש שומע לראות זה את זה (במקביל לשיתוף מתורגמן המתווך בין הצדדים בתרגום אל/משפת הסימנים בוידאו). כך למעשה נפתחים שלושה מסכים במקביל. נחמד מאד!
- הפיתוח פועל כרגע רק בארצות הברית. נקווה שבקרוב גם בישראל.
לסרטון וידאו נחמד המדגים את הפיתוח, כאן: https://youtu.be/KrLwXV5IXU4
טיפ 124
השתלבות מוצלחת בעבודה
- הרבה מאד פיסות מידע מגיעות אלינו מתוך שמיעה מקרית של מסרים, בעבודה יש את אותן השיחות הקטנות, בנושאים שלא קשורים לעבודה. שיחות אלו מאפשרות לעובד להכיר טוב יותר את הצוות, את מנהליו ולהכיר את הנורמות של הארגון.
- 🧏🏻🦻🧏🏻♀️עובדות ועובדים כבדי שמיעה וחירשים מחמיצים את המידע הזה, מה שיכול ליצור פערים של מידע ולפגוע בתחושת השייכות.
- במדריך למעסיקים: התאמת סביבת העבודה לעובדים חירשים וכבדי שמיעה, מציעים דגשים לקליטה והשתלבות מוצלחים של עובדות ועובדים חירשים וכבדי שמיעה:
☑️ בניית מערך חינוכי "חכם" – הפצת מידע באמצעות מערכת פנימית כגון מייל, קבוצת ווטסאפ.
☑️ ערנות לנושא בקרב הצוות – כדאי לעדכן את העובד והעובדת בצורה ישירה (פנייה אליו).
☑️ אחראים קבועים להעברת אינפורמציה – עובדות ועובדים מעידים על הצלחה מרובה בהשתלבות בעבודה, כאשר יש אנשי צוות אשר בין השאר, אחראים להעביר להם את העדכונים החשובים. בחירת העובדים יכולה להיות תוך התגבשות יחסי החברות בעבודה, או באופן יותר רשמי, במסגרת ההתנהלות המקצועית.
- קישור למדריך המלא כאן: https://employment.molsa.gov.il/publications/publications/doclib/adjustmentsdeaf.pdf
טיפ 125
כלים ליצירת כתוביות בסרטוני וידאו.
[את הטיפ כתבה חופית עמר והעבירה אלינו שקד ביגי – תודה!]
אהלן 👋 מרכזת לכם ת'כלים שיודעים לעשות כתוביות לבד.
- אז קבלו אותו – מדריך (חתיך במיוחד) לעשה זאת בעצמך, והפעם – גרסת הכתוביות. יצאנו לדרך 🏃♀️
אפליקציות למובייל
📱אנדרואיד ואייפון – AutoCap – מתמללת את הסרטון ומטמיעה את הכתוביות בפנים. התוכנה הכי מדויקת למובייל שיצא לי לבחון ויש לה גם מגוון של עיצובים לכתוביות.
האפליקציה חינמית. אם תרצו להסיר את הוואטרמרק, המחיר הוא 6 ש"ח לסרטון אחד או 15 ש"ח לחודש.
לאפליקציה לאנדרואיד – https://tinyurl.com/y65r478o
לאפליקציה לאייפון –
https://apps.apple.com/il/app/autocap-video-captions/id1466743701?l=iw
📱אייפון – Add Subtitles – התוכנה הכי מדויקת שמצאנו לאייפון.
גם היא, מטמיעה את הכתוביות בפנים ונותנת לכם שליטה על צבע הכתוביות.
השימוש חינמי אבל גם כאן – עם וואטרמרק. המחירים נעים בין 10$ ועד 30$ לחודש אם רוצים לפתוח אפשרויות עיצוב נוספות ולהסיר את הוואטרמרק.
לאפליקציה – https://tinyurl.com/y62zjmr7
טיפ 126
כלים ליצירת כתוביות והפעם: כלים למחשב
⌨️ הדליינר – אתר שמתמלל לכם את הוידאו וצורב עליו את הכתוביות.
אפשר לשנות עיצובים ולתקן את המלל והתזמון בצורה די נוחה. לסרטונים עד 200MB הכלי הוא חינמי. מעבר לזה העלות היא סביב ה-12$.
לאתר – https://make.headliner.app/projects
⌨️ קאפווינג – אתר חינמי שיודע לייצר כתוביות בעברית בחינם וגם פה, ניתן לעצב אותם קצת. כדי להוריד את הוואטרמרק, צריך להירשם לאתר. הגרסה החינמית מוגבלת לעד שבע דקות סרטון ושיהיה עד גודל של 250 מגה בייט
לאתר – https://www.kapwing.com/subtitles
⌨️ ויד -Veed.io – אתר שיודע לייצר כתוביות בעברית לבד ואפילו לתרגם. חינמי לסרטונים עד 50MB ומוציא את הסרטון עם וואטרמרק. לסרטונים ארוכים יותר צריך לשלם למסלול הפרימיום.
לאתר – http://www.veed.io
לסרטון הדרכה – https://tinyurl.com/yd4pzch7
⌨️ סיימון סייז – כלי לתמלול ויצירת קבצי SRT, שאותם תוכלו להעלות ישירות ליוטיוב/פייסבוק או לצרוב בתוכנה לעריכת וידאו.
לאתר – https://simonsays.ai/
אתם מקבלים בהרשמה 15 דקות של תמלול חינמי ואחר כך זה מחיר של כמה סנטים לדקה.
⌨️ סקרין-או-מטיק – האמת, לא ניסיתי 🙂 אבל המלצתם עליו כמה פעמים פה. אז מגיע לו להיות ברשימה: https://screencast-o-matic.com/
🎥 ודבר אחרון – יוטיוב!
אפשר לייצר כתוביות על היוטיוב/פייסבוק ואז להוריד את הקובץ שהכנתם לשימוש בפלטפורמות אחרות.
אמנם התמלול הוא לא אוטומטי בעברית (עדיין), אבל זו גם אחלה אופציה שהסברתי עליה ממש פה – https://tinyurl.com/ybuhgp6n
[את הטיפ כתבה חופית עמר והעבירה אלינו שקד ביגי – תודה!]
טיפ 127
האפליקציה nagish (נגיש).
״נגיש״ הינה אפליקציה ישראלית המאפשרת לאנשים חירשים וכבדי שמיעה לבצע ולקבל שיחות טלפון בעברית – באמצעות טקסט.
◀️ איך זה עובד? הצד המשתמש באפליקציה יכול להקליד ולקרוא את שיחת הטלפון במקום לדבר ולשמוע, בעוד הצד השני של השיחה מקבל או מבצע שיחת טלפון רגילה לחלוטין. ההמרה בין טקסט לקול ובין קול לטקסט מתבצעת בזמן אמת, ללא גורמי צד שלישי, ובפרטיות מרבית! ניתן להתקשר ולקבל שיחות מכל מספר, כאשר רק צד אחד נדרש להתקין את האפליקציה.
📲 להורדה למכשירי אפל: https://apple.co/2G2dIBI
📲 להורדה למכשירי אנדרואיד: https://bit.ly/3n2wSI4
✅ המפתחים ישמחו מאד למשוב שלכם! ניתן לפנות למפתחים בחלון התמיכה באפליקציה, או במייל:
support@talknagish.com
[תודה למיקי ויינשטוק על המידע והעזרה בבדיקת האפליקציה]
טיפ 128
משתמשים במכשיר שמיעה🦻או בשתל שבלול ונמצאים בקרבת מים (חותרים בירקון, שטים עם אבובים בנחל שניר או עושים שיט בקאריביים)?
❗יש פתרון עבורכם! ״מסכת ניילון״ למכשיר/שתל שעשוי להגן מחדירה של מים. ראו צילום מצורף.
ניתן למצוא את הפתרון למשל באתר aliexpress. רשמו שם בשורת החיפוש: כיסוי אוזן חד פעמי עמיד למים.
❗השימוש באחריות המשתמש/ת.
[תודה ליורי אוקון על הטיפ].
טיפ 129
חזרה על אינפורמציה חשובה:
◀️ מספרים ומילים רבות נשמעים זהה. אם הנכם מקבלים פרטים חשובים ממישהו, הכוללים בין היתר זמן או תאריך, חזרו עליהם בפניו לקבלת אישור.
◀️ אל תוותרו! לפעמים איננו מבינים את הכל אבל לא נעים להטריח את הצד השני. אך מה קורה אם מדובר למשל בהנחיות הנוגעות לבריאותכם? חזרו שוב על מה שהבנתם, לקבלת אישור.
◀️ אפשרות נוספת, בקשו לקבל את המידע באופן כתוב. הדבר חשוב במיוחד כאשר אתם נפגשים עם אנשי מקצוע.
טיפ 130
רשימת ספקים של מסכות שקופות בישראל:
😷 מסכה שקופה – ClearMask. מכירה על ידי טלפארמה, בקישור כאן לקוחות Cochlear יכולים לרכוש ישירות מחברת טרדיס גת בקישור כאן.
😷 מסכה שקופה שנמכרת ע״י חברת מהלב בקישור כאן.
😷 מסכה שקופה שנמכרת על ידי אגודת החירשים:
להזמנות בווטסאפ 058-5101661 או במייל adom@deaf-israel.org.il
😷 מסכה שקופה רב-פעמית (מיזם Read my Lips) פיתוח ישראלי של ד"ר קרולינה טננבאום וקבוצת הרובוטיקה בדימונה.
אתר: https://www.facebook.com/readmylipsmask/
להזמנות, נייד: 052-834-1859
הערות:
- אלו המסכות הקיימות למכירה בישראל, ככל הידוע לי כיום.
- למיטב ידיעתי, אין עדיין תו-תקן או אישור של משרד הבריאות הישראלי למסכה שקופה, חלק מהמסכות המופיעות כאן אושרו על ידי גורמים מוסמכים בחו"ל.
- השימוש באחריות המשתמש/ת.